Vi blir allt mer uppmärksammade om teknikens framfart. Datorer blir smartare. Bilar kör utan människor. Maskiner lär sig hantera komplexa uppgifter. Robotar blir enklare att programmera. Mycket pekar på att många arbetsuppgifter kommer att utföras av robotar delvist eller helt. Frågan är om en maskin kan ersätta ent kock i köket. NPR Planet Money tror att de har svaret. Enligt dem är det 96,3% sannolikhet att kockar kan ersättas med en robot.

Jag har diskuterat fråga med några kockar och ofta hör jag en och samma svar: ”Det går inte!”. Robotar har inget smaksinne. De kan inte komponera maträtt. De förstår inte vad vackert är. Men låt oss analysera vad vi gör i ett kök. Hur ofta sitter vi och hittar på nya rätter, komponerar måltider, skapar smaksensationer? Det händer inte så ofta. I vanliga fall står vi och jobbar på med mise en place. Vi hackar, river, kokar, mixar… Är det inte rätt enklar uppgifter för en maskin att genomföra? Den kreativa delen delen av vårt yrke kommer när man uppnår minst sous chef men helst köksmästare. Som ni set blir det andra siffror då.

10.1% chance of a head chef be replaced by a robot.
10.1% chance of a head chef be replaced by a robot.

Det ser ut som att vara kock blir ett kreativt yrke när de tunga arbetsuppgifterna faller på maskinerna. Nu är det en lång väg att bli en köksmästare. Först måste man bemästra de praktiska kunskaperna. I framtiden kommer det behovet att försvinna. Allt måste förändras där utbildningen av nya kockar kommer att stå i spetsen.

Hur kommer då övergången att se ut  för oss kockar och när kommer den? Jag låter den frågan vara utan svar.

Vegan logo Föregående inlägg Är det vegetariskt?
Nästa inlägg Jag är vegan kock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.