I tisdags vandrade jag in på en event ”What’s cooking?” anordnat av TEDx Stockholm. Jag hade absolut inga förväntningar. Mitt enda mål var att komma bort från datorn och gå ut. Till min stora lycka lyssnade jag på tre inspirerande föredrag från tre extraordinära människor. Nu vill jag gärna kortfattat berätta för er om vad jag hörde.

Jag börjar med Niklas Ekstedt och hans berättelse om restaurangen Ekstedts födelse. Det slog mig hur passionerad han var. Jag har aldrig sett honom prata med sådan inlevelse. Jag måste erkänna att jag har aldrig tyckt särskilt mycket om Niklas och hans tv-program. Inte så att jag ogillade honom utom jag var bara likgiltig. Nu är jag inte det längre. Jag kan helt enkelt inte var likgiltig när han visar en sådan glöd. Och glöd handlade det om bokstavligen. Tanken med restaurangen nämligen att tillaga mat på öppen eld. De har återupptäckt hur man lagar mat utan moderna hjälpmedel så som kokhäll och varmluftsugn.

Nästa talare jag vill prata om är Dorotea Malmegård och hennes koncept DoMa. Hon pratade om hur hon tappade sig själv och hennes väg att hitta tillbaka till det hon älskar mest – matlagningen. Här projicerade jag hennes berättelse på mig själv. Jag förstod verkligen vad hon pratade om – den där tomheten som uppstår, de där rädslan och kampen att fatta ett beslut och den vägen till målet som man inte får lämna. Idag driver hon en hemmarestaurang där gästerna kommer som till en nära vän. Restaurangen heter DoMa. Det roliga är att på ryska ”Doma” betyder ”hemma”. 🙂 Jag blev verkligen inspirerad av hennes ord. Jag också hoppas kunna hitta min väg som kock.

Till sist var det en inspelning av ett TED talk. Suzana Herculano-Houzel. Hon är en hjärnforskare. Hennes berättelse handlar om varför vår hjärna uppbygd som den är. Med det som fångat min uppmärksamhet är hennes teori om varför det är så. Tydligen var det lite oklart varför vi människor har en sådan avancerad hjärna. Forskare ansåg att vi var annorlunda. Suzanas forskning visade att vi inte var det och att det finns ett mönster som kan beskriva hur den mänskliga gärna ligger till i relation till andra djur och primater. Slutsatsen är att vi har mer neuroner. Därför är vi som vi är. Det som kommer nu har med mat att göra. Mer neuroner kräver mer energi. Energi får vi genom att äta. Om vi åt som andra primater (rå mat) skulle ve behöva äta väldigt många timmar om dagen. Vilket är ohållbart. Det som skiljer oss åt är att vi människor har lärt oss att tillaga vår mat. Vilket ger oss mer energi på kortare tid. Det enda slutsatsen som man kan dra härifrån att det är kockars förtjänst att homo sapiens har utvecklats. 😉

Föregående inlägg Är jag kock nu?
Nästa inlägg Årets Kock – första försök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.