Denna vecka visades en ny tv-serie om mat, The Taste, som går på ABC. Låt mig kort berätta om serien. De tävlande lagar mat och presenterar den på en sked. Det är det enda juryn får. Juryn bedömer maten enbart på smaken. De varken ser eller vet något om personen som lagat maten. Efter att ha smakat maten men innan de träffar kocken ska de bestämma sig om de skulle vilja ha hen i sitt team. Det är fyra jurymedlemmar, alla är stjärnkockar. Vad jag förstår är deras mål att samla ett team på 4 personer. Vad händer sedan återstår att se. Men poängen är att maten även i fortsättningen kommer att serveras och bedömas enbart baserad på en sked.

skedar
Så ser det ut när juryn får bedöma maten.

Det var två saker som fångade min uppmärksamhet – många yrkeskockar fick lämna tävlingen; juryn ofta ångrade sitt beslut efter de har träffat kocken. Vad kan det betyda? Det kan vara så att yrkeskockar ofta överkomplicerar sina rätter i sin strävan att imponera på juryn – många olika ingredienser och tekniker. Samtidigt glömmer de det viktigaste, hur ingredienserna passar ihop. Vilket i sin tur innebär att man förlorar på smaken. Presentationen är viktig också. Det är lite enklare att kompensera för smaken när man kan snyggt presentera rätten på en tallrik. Den visuella biten är ju otroligt viktig i matupplevelsen.

Hur är det med jurymedlemmarna då? Som sagt, jag fick en känsla att de hade svårt att bestämma sig och ofta ångrade de sitt beslut efter att de har träffat kocken. Som med alla tv-tävlingar är det svårt att säga om så är fallet eller produktionsteamet vill ha det på det viset. I vilket fall som helst är det ganska underhållande att se. Det förstärker definitivt poängen med programmet. När du testar maträtten kommer du antingen att älska den eller tycka att något är inte helt hundra. Är det inte det kommer du inte att välja rätten. När du sedan träffar kocken och får en förklaring om vad rätten handlar om och/eller vilken teknik användes vid lagningen, kan du förstå att det kanske skulle vara bra att ha just den personen i ditt lag. Men smaken var ju inte där från början.

Som så ofta tänker jag, vad skulle jag göra. Jag tror att min strategi skulle vara att skapa en gryta med rik och fyllig smak. Vad skulle du göra?

Föregående inlägg Ny kamera – Nya möjligheter
Nästa inlägg Asiatisk risotto med fisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.