I morgon börjar min fjärde vecka som kock på Pocket i Pontus in the Park. Jag är glad att jag fått just det jobbet. Primärt finns det två anledningar till detta: det ser ut som att Pontus Group är en seriös arbetsgivare; det är väldigt klara riktlinjer på vad som ska produceras och hur och hur snabbt maten ska levereras till gästerna. Jag ser båda dessa punkter som goda förutsättningar för mig att utvecklas om professionell kock. Framför allt ser jag de strikta riktlinjerna som en stor fördel. Det är måttstock som jag kommer att stäva efter och ha som ett mål. Att jag kan lita på min arbetsgivare ger mig också lugn och möjlighet att koncentrera mig att bli bättre kock.

Samtidigt finns det en del som kanske inte kommuniceras på samma tydliga sätt. Genom mina misstag och erfarenheter har jag kommit fram till att det är viktigt att förstå och veta varför man gör det man gör. Jag lämnar en länk här till en video och en sida med Simon Sinek som förklarar lite mer ingående ämnet. I stort sett handlar det om att först förstå varför man vill göra någonting. Först därefter kan man koncentrera sig på hur man ska göra det. Så småningom förstår man också vad man gör. När alla tre frågor i den följden besvaras kan man uppnå väldigt mycket. På Pocket är det enkelt att först hur och vad man ska göra. ”Varför” får man, känner jag, hitta på eget hand. För min del är det kanske ett mindre problem. Även om min ”varför” är inte helt 100 % klar för mig heller. Jag kände att det var en viktig punkt som jag behövde skriva om. Men i det stora hela är jag nöjd. 🙂

Dock finns det en tanke som slog mig för en vecka sedan – jag är ju kock nu, eller iaf arbetar som kock. Under senaste året så var det något annat som definierade mig, nämligen att jag var en person som vågade byta karriär. Jag jobbade inom IT, jag hade ganska bra inkomst och jag tog steget för att bli kock. Varje gång jag berättade historien framkallade den en wow-faktor. Jag fick mycket uppmärksamhet och beröm. Jag kan inte sticka under stolen, jag tyckte om det. Det spelade in rakt i min fåfänga. Nu är resan att bli kock är över. Jag känner att för min egen skull måste jag inför båda andra och mig själv släppa den ”fina” historien om förvandlingen och börjar på inte bara ett nytt kapitel utan en hel ny bok där jag har huvudroll som kock. Dags att börja vara kock helt enkelt. Första steget får göras här, just på denna sida som dedikerades resan att bli kock. Jag får fundera nu vilken inriktning jag ska ta med bloggen. Några förslag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close