Det är dags för mig att komma ut. Ja, ni hörde rätt. Jag erkänner att jag är vegetarian (notera att jag utesluter både lakto och ovo 😉 ). Tro mig, det här var inte ett enkelt beslut. 😉 Ibland känns det som att 80% av alla kockar gillar inte eller är likgiltiga till vegetarisk mat. Det finns en hel grupp som rent av hatar allt som har med vegetarisk mat att göra. Några jobbar gärna med vegetarisk mat. Och bara en bråkdel av alla kockar jobbar verkligen med utveckling av det vegetariska köket.

Antal vegetarianer och veganer ökar. I senaste undersökningen uppgav 10% att de är vegetarianer. Därav 4% är veganer. Människor är miljömedvetna. Medier rapporterar allt oftare om forskning som visar att vegetarisk kost är det bästa för vår framtid. Begrepp som köttfri måndag sprider sig bland både vanliga människor och politiker.

Tittar man samtidigt på utvecklingen av vegetarisk mat på restaurangerna så känns det ibland att den inte hängt med. De flesta rena vegetariska restauranger som finns idag drivs av amatörer och serverar buffé. Vegetariska rätter som presenteras på menyn (risotto någon?) saknar finess och fantasi. Det saknas också kunskap om vad vegetariska mat är, både bland gästerna och kockar. Det är klart att det finns trevliga undantag – Fotografiska som sätter växtriket i centrum; Farang som har välkomponerad vegetarisk menu; O’Learys med sin satsning på Oumph. En del restauranger kan också fixa till mat om man ringer i förväg (men jag har sett skrämmande exempel på maten som serverades till dessa gäster). Det har blivit enklare att vara vegetarian och vegan men det är fortfarande inte helt smärtfritt.

Därför vill jag jobba med vegetarisk mat. Jag vill utveckla det vegetariska köket. Jag vill sprida kunskap och inspiration. Jag vill lära mig mer. Frågan är bara var man ska börja. Etapp 1 att hitta likasinnade personer, hitta flera professionella kockar som älskar vegetarisk cuisine. Framtiden är vår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close