När tankarna om att vara kock började kristallisera sig, började jag leta efter en lämplig kockutbildning. Det var nog svårare än jag trodde. Hur svårt är det att bli en kock egentligen? Det finns ganska många kurser där man får laga mat en eller några kvällar. Men det räcker ju inte för att bli en kock. Medborgarskolan har en kurs, Kockutbildning – grundkurs, som sträcker sig över 12 tillfällen. Frågan kvarstår, hinner man bli kock efter 12 kvällar?

Till slut lyckades jag hitta två kockutbildningar i Stockholm. Båda arrangeras av JB Kompetens och båda klassas som utbildning för vuxna. dvs Komvux. Den ena heter Kock och Kallskänka. Den är 40 veckor lång och tar ca ett kalenderår att genomföra. Den andra är Restaurangkock – lärlingsutbildning som är 54 veckor lång, vilket i praktiken innebär ett och ett halvt år.

Vilken väg ska jag välja? Efter mycket betänketid valde jag att söka till de långa utbildningarna. Anledningen är väl att jag känner att jag inte kan ta några genvägar nu. För att det blir bra måste jag verkligen satsa och investera tid i detta.

Kruxet är att jag inte vet om jag kommer att få plats. Det jag fick lära mig att när det gäller Komvux är det inte riktigt en merit att ha avslutade studier och högskoleutbildning. Målet med Komvux är att hjälpa människor till arbetslivet. Därför prioriteras de som har det svårt att hitta ett arbete. Jag sitter och väntar på besked från Komvux i Stockholm och hoppas att det finns plats även för mig. Jag återkommer när jag vet mer.

En tanke på “Välja kockutbildning

  1. Jag tycker att det borde finnas en yrkeshögskoleutbildning inom området. Det måste komma i framtiden. Fast då får man nog vänta och bli kock vid 49… Lycka till med att komma in på utbildningarna nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *