Det tog lite tid men här kommer sammanfattningen för första perioden i skolan. För er som besöker bloggen första gången vill jag ge er lite bakgrund. Efter att ha tänkt över mitt liv fattade jag ett beslut att börja om. Mars 2013 började jag en grundläggande kockutbildning som pågår ett år. Nu är första perioden är över och jag vill gärna sammanfatta vad jag tycker om utbildningen och min tankar om valet att bli kock.

Första perioden handlade mestadels om teoretiska kunskaper. Totalt är det fyra kurser som vi läste – livsmedelshygien, näringslära, branschkunskap och praktiska övningar i köket. Låt oss titta på dessa lite närmare.

Hygienkunskap handlar om lagar och regler som ställs på företag som jobbar med livsmedel. En sak är säker – den delen av kockyrket fanns inte på kartan för mig. Jag har fått en hel annan syn på vad det betyder att jobba som kock och äga en restaurang eller café. Livsmedelshygien är ganska stor och viktig del av yrket. Det handlar om riskhantering och om balans. Bryr man sig för lite om hygienen blir kunder lidande. Ägnar man sig för mycket åt den blir verksamheten lidande. För min del var det relativt enkel kurs. Jag är van att läsa krångliga dokument och förstå sammanhanget. Jag är också ganska bra på att sortera information och förstå vad som är relevant och vad man kan strunta i.

Kursen i näringslära handlade om råvaror – grönsaker, frukter, kött, fisk, mejeriprodukter. Hur förvarar man råvaror, hur påverkar råvaror varandra, var får man tag på dem, var växer dem, var och också hur lever djur – är några frågor som vi gick genom. En lektion handlade om hur maten påverkar kroppen. Alltså var det ingen kurs för dig som vill bli en dietist eller är intresserad av olika kostformer. 😉 Jag uppskattade hur kursen var byggd. Det handlade om samtal mellan läraren och klassen. Mycket branschkunskap förmedlades under lektionerna. Vilket gjorde också att jag uppfattade den här kursen att vara svårare. Jag tycker att bransch kunskap är något man hämtar med erfarenhet. Det är väldigt svårt att lära sånt i klassrummet. Klart att man kan plugga in alla nya ord och dussintals fiskarter men sånt stannar inte i huvudet om man inte fortsätter jobba med det. Låt mig ge er ett exempel. En fråga på ett prov löd: ”vilka tre hårdosttyper finns det och nämn två ostsorter för varje typ”. De tre typerna är ju ganska enkelt – det handlar om ostens konsistens rundpipiga, grynpipiga och täta. Sånt är enkelt att lära sig och komma ihåg och är också viktigt för att förstå vilka ostar man ska använda i matlagningen. Däremot att nämna 2 sorter för varje kategori tyckte jag var jobbigt. Har du ingen erfarenhet av ostar blir det svårt att svara på frågan. Just den kunskapen kommer med erfarenhet tycker jag.

Nu blir det köket. Det första man ser är skillnaden mellan hemkök och restaurangkök. Det är mycket enklare att jobba i och städa en restaurangkök. 🙂 Om jag någon gång ska gör om/bygga ett kök där jag bor kommer jag använda principer från restaurangköket. Undrar om det kan bli en trend. 😉 I köket lärde vi oss grunderna – arbetsplatser, fonder, såser, hacka, skära osv… Det handlade främst om teknik. Konsistensen var viktigare än smaken om jag får säga det så. Jag uppskattade den skyddade miljön som vi var i. Man kunde i lugn och ro fråga och förstå hur man ska göra, hur konsistensen ska vara och vilka fel man ska undvika. Jag tror också att det är bra att jag kunde få en uppfattning om hur en restaurangkök fungerar. Nu när jag ska börja praktik kommer jag att vara mycket mer framåt. Att vara i köket var roligt och lärorikt. Jag hade nog uppskattat om vi körde två pass per vecka. Här är det upp till dig själv att bli så bra som du vill/orkar. Det är bara att gå hem och träna att tournera potatis, hacka lök, vispa majonäs, göra crème anglaise och allt annat.

Under mina tidigare studier har jag aldrig brytt mig om betyg, inte för min egen skull iaf. Här ville jag verkligen få toppbetyg. Kunskapen i sig är mycket viktigare och det har jag verkligen fått men samtidigt ville jag få bekräftelsen från andra (lärarna i det här fallet). Den uppgiften lyckades jag med. Jag har fått högsta betyg i alla ämnen. Det jag vill säga att jag har full förståelse att betygen säger ingenting om mina färdigheter som kock. Men jag vill gärna tro att de visar engagemanget.

Föregående inlägg Fisk Veracruz
Nästa inlägg JB Kompetens tar en lång semester

3 svar på ”Första akten är över

 1. Tjena!

  Kul blogg att läsa igenom och att du ändå väljer detta yrke.
  Jag är som du fast tvärtom. Är 37 nu och börjar bli riktigt trött på kockeriet. Har arbetat lite överallt som kökschef och kock i storstockholm. Allt från finkrog till lunchhak. Gillar yrket som sådant men det största problemet är lönen. Som suger. Det arbete du lägger ner i timmar kontra dom 20 papp du får ut är inte värt det. Har tröttnat. Börjar kännas ovärdigt en snart 40 åring. När 25 åriga it-konsulter i bekantskapkretsen bubblar på med en ingångslön på 35k, tjänstebil, tjänstetelefon och jourtillägg som överstiger min månadslön.

  Som ny oavsett om du är 39 så kommer du säkerlingen hamna på en 20+ i lön.

  Som sagt. Jag gillar farten och fläkten, den råa chargongen i köket men det tär fysiskt och psykiskt (mest bitterhet över lönen…)

  Undrar mest om detta är nåt du reflekterat över i ditt val av yrke. Önskar dig all lycka. Kanske vi syns i nåt kök nånstans.

  Happy cooking!!

  1. Tack Alexis, för dina tankar. Jag har full förståelse för dina funderingar och insikter. Jag vet hur lönebilden ser ut. Det är klart att jag blir orolig för ekonomin (speciellt med tanke på att min inkomst kommer att halveras i bästa fall) men jag känner att jag måste prova det här. Det jag hoppas på att kockyrket kommer att ge mig något som jag ska värdera mer än pengar.

 2. jag avslutade min komvuxutbildning till kock i mars detta året. kul att läsa igenom allt och känna igen sig. fortsätt skriva!! om du tycker att du utvecklas mycket nu så ska du se första veckorna på första jobbet. det är helt sinnesjukt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.