Då var min första veckan på JB Kompetens och kockutbildningen avklarad. Det handlade om introduktion. Vi träffade våra lärare, fick schema fram till sommar, besökte köket och fick veta hur man studerar på ett bra sätt.

Först och främst fattar jag inte att det är fortfarande vinter där ute. Det är ju slutet av mars, för någons skull!!! Humöret var inte på topp och veckan började med att min son blivit sjuk. Tack vare min fru och svärmor slapp jag missa några lektioner.  Så låt mig berätta vad jag har lärt mig hittills.

Fram till sommaren ska vi läsa ”matlagning 1”, ”hygienkunskap” och ”livsmedels- och näringskunskap”. All undervisning sker i skolan. Min grupp kör måndag, tisdag och fredag. Nu får jag verkligen se fram emot måndagar då det är köket som gäller. 😉 Jag börjar inse att det här är en riktigt utbildning. Det handlar inte bara om att ha lite skoj och leka lite i köket. Det ställs krav på prestation och man får ju faktiskt betyg. För en gångs skull vill jag faktiskt förtjäna bra betyg. Men inte för betygens skull utan för att uppnå de kraven som ställs för att få en A (nu är betygsskalan A-F). Vilket i princip handlar att man ska förstå hur yrkeskök fungerar, hur man kommunicerar med kamrater, att man självständigt kan laga mat av bra kvalité och att man besitter nödvändiga kunskaper för yrket. Det som är bra att vi har gjort en personlig utvecklingsplan, där man utgår från mina egna mål. Och mitt mål är att lära mig kockyrket.

Idag var vi i köket. Mycket nytt för min del – spisar, ugnar, disk, redskap, etc. Kokplattor funkar inte riktigt så som på en spis hemma – att sänka/öka värmet tar tid. Det betyder att man inte gör det. Man drar igång två plattor på max och två på min och så får man flytta kastruller i mån av behov. Det roligaste tycker jag är disken. Det tar ca 2 min så är det klart. En sådan ska man ha hemma. 😉 I vilket fall som helst fick vi laga löksoppa. Jag får nog publicera receptet i ett separat inlägg. Vi jobbar i grupper 2 och 2. Tydligen blir det lotteri varje gång för att bestämma grupper. Det var ju bra.

Jo, en sista sak. From augusti ska vi göra praktik på olika ställen. Därför måste vi redan nu börja fundera och så småningom bestämma var vi ska vara. Alltså redan i slutet av Maj kommer jag att veta var jag ska praktisera. Jag vill nog hamna på en skola. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *