Idag var det första riktiga måndag i köket – från 8:30 till 15:30. Det kanske inte låter så mycket men det var tillräckligt för första gången. Låt mig berätta vad vi gjorde idag. Först fick vi förbereda kalvsky, kycklingbuljong och fiskfond. Kalvsky ska vara mörk och kraftig, därför måste benen rostas i ugnen och grönsakerna brynas. Sedan ska det kokas i mins 8 timmar och till slut reduceras. Enligt läraren kan man ibland reducera kalvsky från 30 liter till bara 3. Undrar hur det ser ut. Det måste jag nog prova någon gång. Kycklingbuljong och fiskfond ska vara ljusa. Fiskfond ska inte kokas länge.

Sedan började det roliga. Vi fick vispa majonnäs, caesar-dressing och aioli för hand. Det är jobbigt men ack så lärorikt. Det går faktiskt att göra sånt för hand – man behöver inte köpa det på burk. Alla har samma grund – äggula och olja. Majonnäs är med senap och lite vinäger. Aioli men en del olivolja, vitlök och citron. Caesar-dressing är med sardeller, parmesan och citron. Det viktigaste jag har lärt mig idag är att första matskeden oljan är nog den viktigaste. Har inte konsistensen börjat bli tjock redan då, kan man slänga allt och börja om.

När det gäller färdiga rätter blev det idag Caesarsallad wrap med kyckling innan rasten och jordärtskockssoppa efter rasten. Till wrapen fick vi så klart använda caesar-dressing och soppan var baserad på kycklingbuljong.

Nu är klockan mycket och jag tänker vila. Jag har träningsvärk i armen. 🙂 Imorgon är det hygien (tror jag) som gäller. Jag ser definitivt farm emot nästa lektion i köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *