Ok mina vänner, livsmedelshygien. Var ska man börja? En sak är säker – det är mycket att tänka på – mycket information, många tankar och funderingar, mycket som ska på plats i mitt huvud. I grund och botten handlar det om ansvar – både moralisk och juridisk. Så som jag fattat det rätt är det två saker som står i lagen – ren mat och receptsäkerhet. ”Ren mat” talar ju för sig själv. Man ska se till att kunderna inte blir sjuka. Receptsäkerhet täcker fusk. Man får helt enkelt inte säga att hästkött är nötkött (om vi ska tänka på senaste debatter i media). Men det också betyder att ingredienser i välkända recept får inte bytas ut hur som helst. Ett exempel är winner-schnitzel som är gjord med kalvkött. Man får helt enkelt inte kalla en rätt för winner-schnitzel om det är fläskkött i den. Ibland fuskas det, ibland handlar det om okunskap. Vem bär ansvaret då? I privat verksamhet är det ganska enkelt – ägaren bär ansvaret. Kommunal verksamhet är en annan femma och jag vågar inte röra det ämnet. 😉

Hur ska man se till att säkerställa ren mat till gästerna? Där kommer föreskrifter och förordningar i bilden. Det finns något som heter egenkontroll. Det betyder att varje ställe där det serveras mat måste ha en uppsättning av regler som hanterar allt – personlig hygien, städning, diskning, hur köket planeras och sköts, hur mat förvaras osv… Efter att ha fått inblick i allt detta börjar jag förstå (och jag verkligen hoppas att jag har fel) att många ställen slarvar med hygien. I vissa fall beror det kanske på okunskap då man saknar utbildning och i andra fall är det otillräckliga resurser.

Jag får lite flash-backs till min dykinstruktörs utbildning. När man sitter där på utbildningen och lär sig regelverket är det en sak. Hur regelverket sedan tillämpas i verkligheten är något helt annat. Det är många parametrar som ska betraktas i ett verksamhet – inte minst hur mycket kunderna är villiga att betala. Då ser man hur man alltid ligger på gränsen – man uppfyller det minimala för att kunna hålla priset nere samtidigt som säkerheten påverkas och stress ökar.

Nu sitter vi och läser teorin – lagar och regler. Det kommer att vara spännande att se hur dessa implementeras i verkligheten. Första provet kommer i augusti då jag ska göra min fösta praktik. Det är fortfarande lite skyddat men ändå. Fortsättning följer. 🙂

Föregående inlägg Vegan tacogryta
Nästa inlägg Borsjtj på surkål

Ett svar på ”Livsmedelshygien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.