Praktiken har börjat. Som jag skrev tidigare är det Runstensskolan som gäller. Nu är första veckan avklarat. Veckan var både lugn och krävande på samma gång. Skolan har ju inte börjat än. Det var några få barn och personal: totalt runt 20 personer. Det var strålande väder och barnen med lärarna var ofta på utflykt. Med andra ord var det ingen stress med matlagning. Vi hade tid över för andra saker.

Luncher var enkla: pizza, pastasallad och grillkorv. Tanken var att fixa mat som barnen kunde ta med sig på utflykter. Resten handlade om förberedelser och experiment. Vi bakade bröd i stora mängder. ”Stora mängder” är ju ett relativt begrepp. 🙂 Jag har iaf inte varit med att göra så mycket bröd tidigare. Med tanke på de stora maskinerna som finns i köket är det enkelt att fixa stora mängder.

Det hände en liten olycka. Vi nästan förstörde en 200-liters maskin. Jag vet inte vad den heter men den används för att koka mat, göra deg och andra saker. Det var dålig kommunikation. En person började plocka ihop maskinen utan att avsluta det riktigt. En annan person startade motor utan att kontrollera att allt är som det ska. Resultatet var böjda degarmar och repor i kärlet. Vi lyckades dock rädda situationen. Mha rå styrka och hammare fixade vi armarna och kärlet polerades av en servicekille som kom någon dag senare. Man kan lära sig två saker: avsluta det du har påbörjat, gör en kontroll innan du drar igång stora maskiner. 🙂

Vi gjorde också en del vegetariska biffar och bullar på linser och bönor. Det jag lärde mig var att man inte behöver förkoka bönor innan man gör biffar. På det sättet stelnar de mycket bättre och får också bra konsistens. Det ska jag definitivt testa hemma.

Ja, vad gjorde vi då resten av tiden. Jag fick fixa skrytväggen, tvätta och måla väggar i matsalen, hjälpa planera menyn för kommande 4 veckor, dammsuga ventilationshål, och annat skoj. Med andra ord passade vi på att göra sånt som behöver göras men sånt som man inte har tid för när verksamheten kommer igång.

Det är jag väldigt glad för är den mottagning som jag fått från köksmästaren, Johan Beer. Han berättar vad som gäller på ett bra sätt. Han får mig vara med och tycka till. Han lyssnar.

Nästa vecka kommer lärarna tillbaka. Måndag och tisdag är planeringsdagar – igen lunch. Sedan drar vi igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *