Sedan jag började prata om att jag vill bli kock fick jag olika tips om vad man bör tänka på. En tips kom från min mammas man, Mauritz, som jobbade som kock och ägde en restaurang under sitt liv. Han tyckte att jag absolut skulle ha Gastronomisk handbok av Karl Blunck. Tydligen så har den boken ansetts vara ”det svenska gastronomiska standardverket”. Den har använts under kockutbildningen och alla kockar kände till ”Bluncken” som buken kallades då. Kokschefen.nu också skriver några ord i ämnet.

Som Blunck själv skriver att målet med boken ”har varit att behålla stommen av det klassiska franska restaurangköket, samtidigt som moderna rätter och bredningsmetoder fått betydligt vidgat utrymme”. Nu kan man konstatera att ”kriget” (om man får kalla det så) är förlorat. När jag började leta efter boken kom jag snabbt fram att den inte säljs längre. De flesta butiker skriver ”Titeln har utgått ur sortimentet”. Jag har dock lyckats att hitta fram till Bokbörsen där man kan hitta begagnade böcker. Och, voilà, nu har jag boken hemma. 🙂 Den är i princip ny och oanvänd.

Om jag får nyttan av boken återstår att se. Jag får börja läsa det och kanske laga något. 😉

5 reaktioner på ”Gastronomisk handbok av Karl Blunck

 1. Hej
  Jag undrar om du vet när första upplagan av Karl Bluncks ”Gastronomisk handbok” kom ut. Jag fick av min pappa fjärde upplagan, när jag blev klar med kockutbildning.

  Varma hälsningar
  Per

  1. Hej Per,

   Den första upplagan kom ut redan 1932. Jag blev introducerat till boken av min mammas man som hade jobbat som kock i många år. 🙂

 2. Hej, har i min samling av kokböcker bla. en blunck från 1932. Väl använd, har jobbat som kock från tidigt 70-tal. Började som utbildare 1985 och är i dag mellan jobb. Vet ej vem som behöver en erfaren utbildare med en grundläggande baskunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *