Vem är kocken vid 39?

Som ni kanske har redan förstått är jag 39 år gammal. Ibland känns som livet är över men jag förstår så är inte fallet. 🙂 Anledningen att jag valde just det namnet för bloggen är att jag har bestämt mig att bli en kock. Här tänkte jag kort redogöra för orsakerna bakom mitt beslut. Målet är att jag hoppas att någon kan få inspiration av detta.

Någon gång i början av 90-talet var det dags att välja gymnasieutbildning. Jag var relativt duktig på matte och gillade datorer men det första jag tänkte på var matlagning. Just då bodde jag i Göteborg och funderade på Ester Mosenssons gymnasium. Glatt berättade jag nyheten för mina föräldrar. Tyvärr var deras respons inte riktigt det jag hoppades på. Tyvärr var jag varken vuxen, mogen eller stark nog att fatta det beslutet. Därför blev det NT på gymnasiet. Jag var aldrig motiverad och mina betyg var nog inte så höga. Ändå lyckades jag komma in på en utbildning vid Stockholms Universitet, matematik och teknik inriktad så klart. Även där studerade jag halvhjärtat och så småningom började läsa datalogi och IT. Det var de enda ämnen där jag inte behövde anstränga mig för mycket för att klara av tentorna.

Efter utbildningen började jag min karriär som programmerare. Jag var inte bäst men inte sämst heller. Min styrka var att jag kunde förstå kundens (verksamhetens) behov. Det ena ledde till den andra och jag blev en utvecklingschef. Jag trivdes med detta. Sedan var jag affärskonsult. Vilket också var helt ok. Men när jag började närma mig 40 kände jag att något saknas, nämligen arbetsglädje. Jag började fundera på och analysera mitt liv. Var den vägen som jag valt bra för mig? Slutsatsen var att det kanske inte var det. Men vad skulle jag göra istället? Då kom jag ihåg historien om valet av gymnasium. Jag kände att jag måste prova. Jag måste gå tillbaka och se om matlagning kan ge mig det IT inte kunde.

En stor motivering är att jag kom på att kärlek till matlagning kommer från mina morföräldrar. Det är så att jag stod altid väldigt nära mina morföräldrar. Det älskade mig och lärde mig mycket goda saker om glädjen och livet. Kanske är det dags att välja ”den glada vägen”.

Varför gör jag den här bloggen, vad är målet?

Tanken är enkel. Jag vill berätta en historia om hur det är att bli och vara en kock. Jag har försökt hitta något information om kockutbildningar i Sverige med ganska dålig resultat. Det finns en del information från olika skolor, reklam, kurser, recept. Men det finns väldigt lite om kockarnas vardag.

Så, jag vill hemskt gärna att ni följer mig på min resa för att bli en kock. Jag vill ge er inblick i kommande utbildningen och hoppas att ni lär er något nytt. Jag vill kunna inspirera er med min berättelse och min mat. Även om det blir bara en person är det värt att göra detta.